Как да живеете с IBS?

Ензимите и тяхната роля за храносмилателната система

Храносмилателните ензими представляват молекули синтезирани в различни етапи от храносмилателния процес, които са отговорни за разграждането на комплексните молекули на по-малките им съставни компоненти, които могат да бъдат абсорбирани в червата.

Храносмилателните ензими са:

  • Амилаза – разгражда сложните въглехидрати на прости захари, например захароза (кристална захар) до глюкоза и фруктоза
  • Лактаза – разгражда лактозата на глюкоза и галактоза
  • Липаза – разгражда мазнините на мастни киселини и глицерол
  • Пепсин – разгражда протеини на малки компоненти
  • Трипсин – притежава сходна с тази на пепсин функция

Понякога нашият стомашно-чревен път не произвежда достатъчно храносмилателни ензими или е прекалено чувствителен към някои хранителни компоненти. Изследване върху пациенти с IBS показва, че добавянето на храносмилателни ензими към основните хранения понижава подуването, метеоризма, спазмите и коремната болка, и също честотата на ходене до тоалетна и диарията.

Храносмилателните ензими:

  • Осигуряват разграждане на захари, мазнини и протеини
  • Подпомагат храносмилането на трудносмилаеми храни
  • Осигуряват абсорбцията на оптимални количества хранителни вещества от всяка порция
  • Редуцират количеството на захарите достигащи до дебелото черво, поради което могат да понижат количеството на образуваните при ферментация газове
  • Намаляват подуването

Някои хора страдащи от IBS не само имат нарушена функция на червата, но смущения в работата на панкреаса – основният орган произвеждащ важни храносмилателни ензими – поради което се нуждат от помощ. Съществува определен брой от хора, освен тези с IBS, които имат недостиг на ензима лактаза, което е причина за проява на нежелани реакций към диетични продукти. Добавянето на храносмилателни ензими към техния рацион може да помогне за повлияване на симптомите. Заслужава си да се опита, особено ако сте забелязали, че смущаващи симптоми като подуване и газове, се появяват след консумация на определени храни.