Страдате ли от него?

IBS и взаимоотношенията с хората

Симптомите на IBS като повишено образуване на газове, подуване, запек и диария, са истински проблем за страдащите от това заболяване, както и за хората от най-близкото им обкръжение. Тези прояви на болесстта са пречка в отношенията с членовете на семейството и колегите на работното място, вкъщи, на работа или на празник. Но дори и тези обезпокоителни състояния могат да бъдат преодоляни за да можете да се наслаждавате на живота си.

„Ще излезеш ли най-сетне от тоалетната!?“

Вероятно чувате този въпрос много често. Живеещите под един покрив с вас са нетърпеливи вечно да ви чакат, което е много стресиращо за вас, докато вие се нуждате от време на спокойствие и тишина. Атмосферата е напрегната. Бързането и припряността ви дразнят ... А раздразнението влошава състоянието ви. Но трябва ли всичко да бъде по този начин? А какво ще се случи ако престанете да се преструвате пред близките си, че всичко е наред, какво ако им кажете в прав текст какви проблеми имате и какви са очакванията ви към тях? Не искате да тропат на вратата на тоалетната на всеки 5 минути или да ви пришпорват. Вашето семейство и близки със сигурност ще ви подкрепят ако са наясно със състоянието ви. Понякога малките промени, като например различен сутрешен график за ползване на тоалетната може да бъде първата стъпка към по-щаслив живот.

Преодолейте затруднението със спокойствие

Стомашно-чревните заболявания и честите посещения на тоалетната може би са причина за ироничните усмивки на колегите ви или пък за подозрителния поглед на работодателя ви, освен затрудненията ви да се справите с възложените ви задачи в уговорените срокове. Безпокойството и главоболието нарушават способността ви да се концентрирате и се страхувате, че няма да можете да се справите с изпълнението на целите си, което ще повлияе на амбициите ви за повишение. Дори самата мисъл за това ви стресира още повече и ... отново изпитвате нужда да отидете до тоалетна. Как да избягвате подобни ситуации? Вероятно има напрегнати ситуации, които не можем да избегнем, но въпреки това си струва да се вгледаме в детайли в работната обстановка.

  • Ако имате близко отношения с колегите си, опитайте да споделите с тях в личен разговор и обяснете, защо понякога ви е нужно повече време;
  • Намерете проект, задачи или работа, където може да работите и да се развивате индивидуално;
  • Потърсете възможност, от време на време, да работите от дома си. Много компании предлагат такава възможности;
  • Носете пакет с храна на работното място. Много важно е да се храните често с малки количества и да консумирате храни, които не влошават състоянието ви.

Забавлявайте се без стрес

Вашето емоционално състояние има еднакво силно влиание върху здравето ви колкото и гените ви, начина ви на живот и хранителния режим. Това което мислим или чувстваме притежава пряк ефект върху качеството ни на живот. Затова, поддържането на баланс между физическото и психическото здравословно състояние и между работата и почивката е много важно. Запитайте се, от какво имате нужда? Кратко пътуване през почивнтие дни, спорт, танци, кино или театър? Възможностите са безкрайни, а най-важното е да спрете да се вкопчвате в ограниченията наложени от болестта.

Тревожността може да бъде преодоляна ако сте добре подготвени за заниманията, които планирате. Дори един толкова тривиален проблем, като липса на тоалетна хартия в обществената тоалетна може да бъде причина за неудобство. Затова, каквото и да правите, преди да тръгнете някъде, помислете за добрата подготовка. Във влака или самолета – изберете по възможност място близко до тоалетната. Симптомите на IBS правят разходките сред природата или плажуването понякога не толкова приятни. Но ако спазвате правилен хранителен режим и консумирате подходящи храни ще може да се наслаждавате на плануваните екскурзии. Приготвяйте здравословна закуска, и носете бутилка негазирана вода. Намерете спокойно място на плажа и се наслаждавайте на звука на морето. Направете си маршрут докато сте навън и не се претоварвайте прекалено.

Въпреки това, където и с когото да бъдете, помнете, че вашето добро състояние, здраве и добри взаимоотношения с близките започват със стабилен стомах. Погрижете се затова!