Какво е това заболяване?

IBS – с констипация

Хората с този тип IBS се оплакват от коремна болка свързана със запек, твърди или безформени изпражнения и затруднена дефекация. Честотата на ходенията по голяма нужда обикновене е повече от 3 дни. Често неприятние симптоми свързани с констипацията са придружени от подуване.

Препоръчителни хранителни продукти*:

  • Вода – в големи количества
  • Плодове (особено ябълки, круши, сини сливи, ягоди, смокини) Зеленчуци (особено зелени листни зеленчуци, бобови растения, броколи, брюкселско зеле, рукола, марула, спанак, краставици, тиквички,)
  • Пълнозърнест хляб
  • Мюсли с мляко
  • Кисело мляко, кефир
  • Ядки
  • Ксилитол (естествено захар от бяла бреза)

Препоръчителни хранителни компоненти:

  • Фибри
  • Bifidobacterium
  • Lactobacillus acidophilus
  • Lactobacillus casei
  • Lactobacillus plantarum
  • Lactobacillus rhamnosus
  • Lactococcus lactis
  • Streptococcus thermophiles

Хранителни продукти, които трябва да елиминирате или избягвате*:

  • Бял хляб
  • Ориз
  • Кексове, сладки
  • Алкохол
  • Кафе
  • Газирани напитки

* Хранителната непоносимост при IBS е много индивидуална. Предложените хранителни източници представлява основен ориентир а не изчерпателна хранителна програма. Отбелязвайте си в дневник реакцийте на роганизма ви при консумация на конкретни храни и открийте за себе сикакви храни се понасят най-добре от червата ви, и обратно, кои храни предизвикват дразнене и обостряне на симптоматиката ви, за да можете да по-лесно да ги разпознавате и избягвате.

Лесен хранителен режим:

Закуска:

  • Бъркани яйца с домати;
  • Сандвич (пълнозърнест хляб) с шунка и марула;
  • Мюсли с прясно или кисело мляко и ябълка или круша.

Обяд:

  • Печено пилешко месо, леща, смесена салата с ядки и сос от оцет;
  • Печена риба, доматено пюре, кисело зеле с настъргана ябълка;
  • Палачинки с ябълков мус.

Вечеря:

  • Пълнозърнесто хлебче със сладко от сини сливи;
  • Печена ябълка;
  • Спанак, круша и салата от козе сирене.

Малки закуски:

  • Сушени сливи;
  • Сушени смокини;
  • Ядки;
  • Ябълки;
  • Круши;
  • Доматен или зеленчувко сок.