Как да живеете с IBS?

Пробиотици – балсам за стомаха

Защо бактериалната флора в червата е от такова значение?

В нашите черва се намират приблизително 100 трилиона бактерии. Все пак не се разболяваме защото тези бактерий живеят в симбиоза с нашия организъм. Те участват в храносмилането и абсорбцията на храната, подпомагат имунната ни система като ни защитават от патогенните щамове и възпрепятстват тяхното развитите. Бактериалната флора в червата ни е отговорна за производството на вещества преминават в кръвообръщението, повлияват целия ни организъм, включително и мозъка. Възможно е смущенията в състава на чревната флора да имат ефект върху работата на централната нервна система, което пък да е част от причините за IBS.

Чревните баткерии са чувствителни на много фактори, като това какво ядем, стрес, болести, лекарства (особено антибиотици!) и стимуланти. Остра реакция към големи промени в чревната флора са инфекцийте и силната диария, но протичането на болестта е не винаги явно. Понякога промените са незабелязани, което прави симптомите трудно забележими, но това да бъде свързано с повтаряща се коремна болка, подуване и чревни инфекции.

Учените подозидрат промени, че промените в нашата чревна флора може да бъдат причина за много нежелани реакций, като диабет, възпаление, психологични и неврологични нарушения. Добре известно е, че при някои случаи на IBS придобит след инфекция на стомашно-чревния път може да се дължи на самата инфекция, но е също толкова възможно да е бил предизвикан от антибиотичната терапия.

Пробиотеиците и техния ефект

Пробиотиците представляват микроорганизми чиято консумация води до много положителни ефекти. В този смисъл, пробиотиците представляват антагонисти на вредните бактерии. Допълнителни, те имат способността да оцеляват в среда с висока киселинност като стомахът, което прави въможно те да бъдат приемани през устата. Много изследвания са проведение, в които се доказва, че определени бактерий са особено полезни при лечението на забнолявания на стомашно-чревния тракт.

Специалистите са съгласни, че за да нормализираме функциите на червата при IBS, пробиотици като Lactobacillus и Bifidobacterium са много препоръчителни. Микробиологичните изследвания ан хора с IBS показват, че това са точно онези щамове бактерии, които са в недостатъчни количества. От своя страна от дълго време Saccharomyces boulardii намира приложение за тертиране на диария. Пробиотиците могат да възстановят подходящият баланс на чревната микрофлора, но не само това, те подтискат развитието на инфекции, подпомагат храносмилането, произвеждат полезни вещества и подобряват чревния мотилитет.

Многобройните проучвания за ролята на бактерийте при IBS показват:

  • Бактерията Lactobacillus acidophilus се прикрепва към мукозните мембрани на червата и водят до постепенно понижение в болковото усещане
  • Lactobacillus rhamnosus понижава чревните спазми
  • Смес от Lactobacillus adicophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum е ефективна за редуциранет симптомите на IBS.